General Knowledge- Questions & Answers

General Knowledge forms an important section in most entrance examinations. It’s observed that many a time the General Knowledge questions and answers are ignored by the candidates as they immerse themselves in the more scoring subjects like Mathematics, Physics, Chemistry, and Analytical Reasoning. In any competitive examination, around 25% of the paper carries the General Knowledge and Current Affairs questions. So, if you’re an aspirant who wants to get an admission into the top colleges across the country or succeed at any of the Government job examinations, then it’s very important for you to stay abreast of current affairs and General Knowledge topics. A thorough grasp of the General Knowledge topics and questions enables you to score higher and also gives you an advantage edge over others in the Group Discussions and Personal Interview rounds of the entrance test.

General Knowledge can cover a variety of topics like the Indian and World Geography & History, Everyday Science, International Organizations, Awards & Honors, Indian Economy & Politics, The Constitution of India, Current Affairs, etc.

For your benefit, we’ve put together some very important and latest General Knowledge and General Awareness questions. You can practice with these sets of questions or use them as reference points for all major competitive examinations like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams, and all state-related examinations.

Here we go!

General Knowledge Questions & Answers

Question 1: Who has been appointed as the new chairman of the Central Board of Indirect taxes and Customs (CBIC)?

(A) John Joseph

(B) Vanaja N. Sarna

[C] Mahender Singh

(D) S Ramesh

Answer: S. Ramesh

Question 2: Who has been appointed as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)?

(A) Arvind Saxena

(B) Sudha Jain

(C) Kirti Kumar

(D) Omi Agrawal

Answer: Arvind Saxena

Question 3: Pappu Karki, the popular Kumaoni folk singer has passed away. He was a native of which state?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Himachal Pradesh

(C]) Uttarakhand

(D) Assam

Answer: Uttarakhand

Question 4: India’s first-ever national police museum will be established in which city?

(A) Chennai

(B) Delhi

(C) Nagpur

(D) Kolkata

Answer: Delhi

Question 5: The Central Vigilance Commission (CVC) is in news for appointing Sharad Kumar as new Vigilance Commissioner. As per which committee’s recommendations, the CVC was set up?

(A) Nittoor Srinivasa Rau committee

(B) Tejendra Mohan Bhasin committee

(C) KV Chowdary committee

(D) K. Santhanam committee

Answer: K. Santhanam committee

Question 6: Which country will host the 45th G7 summit 2019?

(A) Italy

(B) Germany

(C) France

(D) Canada

Answer: France

Question 7: Which country’s women cricket team has clinched the Asia Cup Twenty-20 tournament 2018?

(A) South Korea

(B) Bangladesh

(C) India

(D) Pakistan

Answer: Bangladesh

Question 8: Who has won the men’s singles French Open tennis tournament 2018?

(A) Novak Djokovic

(B) Dominic Thiem

(C) Roger Federer

(D) Rafael Nadal

Answer: Rafael Nadal

Question 9: Which country’s football team has won the 2018 Intercontinental Cup football title?

(A) India

(B) Sri Lanka

(C) Kenya

(D) Argentina

Answer: India

Question 10: Shantaram Laxman Naik, who passed away recently, was the former Congress chief of which state?

(A) Maharashtra

(B) Goa

(C) Bihar

(D) Karnataka

Answer: Goa

Question 11: The Maratha and The Kesri were the two main newspapers started by which of the following people?

(A) Lala Lajpat Rai

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) Bal Gangadhar Tilak

(D) Madan Mohan Malviya

Answer:  Bal Gangadhar Tilak

Question 12: National emergency arising out of the war, armed rebellion or external aggression is dealt under which of the following articles?

(A) Article 280

(B) Article 352

(C) Article 356

(D) Article 370

Answer: Article 352

Question 13: Which of the following personalities is considered to be the originator of the Sankhya philosophy?

(A) Bharat Muni

(B) Kapil Muni

(C) Adi Shankaracharya

(D) Agastya Rishi

Answer: Kapil Muni

Question 14: Which of the following personalities from India is the only winner of a Special Oscar in the history of Indian Cinema so far?

(A) Mrinal Sen

(B) Shyam Bengal

(C) Satyajit Ray

(D) Mira Nair

Answer: Satyajit Ray

Question 15: Mahatma Gandhi founded which of the following newspapers in 1903 at South Africa?

(A) Indian Opinion

(B) Harijan

(C) Indian Speaker

(D) India News

Answer: Indian Opinion

Question 16: Which of the following was the author of the Arthashastra?

(A) Kalhan

(B) Visakhadatta

(C) Bana Bhatta

(D) Chanakya

Answer: Chanakya

Question 17: The Chauri Chaura incident took place in 1922 and finds prominence in India’s national movement. Can you identify the state in which Chauri Chaura is located?

(A) Maharashtra

(B) Uttar Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Gujarat

Answer: Uttar Pradesh

Question 18: Which of the following positions was held by Mr. H.J. Kania for the first time in the history of India?

(A) Chief Justice of the Supreme Court of India

(B) Attorney-General of India

(C) Solicitor-General of India

(D) None of them

Answer: Chief Justice of the Supreme Court of India

Question 19: Who among the following is known as “The Saint of Gutters”?

(A) Baba Amte

(B) Mother Teresa

(C) Anna Hazare

(D) None of these

Answer: Mother Teresa

Question 20: Which of the following is the capital of Ethiopia?

(A) Abuja

(B) Dar es Salaam

(C) Addis Ababa

(D) Harare

Answer: Addis Ababa

Question 21: Who among the following got the Bharat Ratna award before becoming the president of India?

(A) R. Venkataraman

(B) Dr. Rajendra Prasad

(C) Dr. Zakir Hussian

(D) W. Giri

Answer: W. Giri

Question 22: Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna?

(A) Martin Luther King

(B) Mother Teresa

(C) Khan Abdul Ghaffar Khan

(D) Aubin Mehta  

Answer: Khan Abdul Ghaffar Khan

Question 23: When did Mother Teresa win the Nobel Peace Prize?

(A) 1975

(B) 1979

(C) 1981

(D) 1982

Answer: 1979

Question 24: Which one of the following glasses is used in bulletproof screens?

(A) Soda glass

(B) Pyrex glass

(C) Jena glass

(D) Reinforced glass

Answer: Reinforced glass

Question 25: Which substance is used to retard the setting action of cement?

(A) CaO

(B) AlO

(C) CaSO.2HO

(D) NaO + KO

Answer: CaSO.2HO

We hope you found these General Knowledge questions useful. Now you can practice with these important basic general knowledge questions and answers in order to prepare for competitive examinations and also impress your friends and teachers J

Learn all about the Bank Exams in India and check out some important pointers for the Bank Exams 2018.

Toppr wishes you all the best!

 

Are you slow and accurate?
Or quick but careless?

Practice from a bank of 300,000+ questions , analyse your strengths & improvement opportunities.

+91
No thanks.

Request a Free 60 minute counselling session at your home

Please enter a valid phone number
  • Happy Students

    7,829,648

    Happy Students
  • Questions Attempted

    358,177,393

    Questions Attempted
  • Tests

    3,028,498

    Tests Taken
  • Doubts Answered

    3,020,367

    Doubts Answered