Number-Ranking-Time Sequence

Date-Time Sequence

The questions on Date-Time Sequence will ask you to point out or count certain figures or numbers from a sequence. The sequence will have a chronological or a time sequence. You will have to answer questions that will give you a date and ask you to predict a date or a day in the future. Similarly, you will have to predict time from a given point of time. Here we will discuss these concepts in detail and see many solved examples that will help us with getting a better grip on the concept.

Suggested Videos

Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

Date-Time Sequence

We will start with an example of the date sequence. Let us consider a simple example. But first, let us recall some basic facts that each year has 365 days and 12 months. Each month is either 30 or 31 days except February. A leap year has 366 days with February having 29 days. The leap year falls periodically after a gap of 4 years. All the years whose numbers are a factor of 4 are leap years. Let us see a few examples now of Date and Time Sequences.

Date-Time Sequence

Date Sequence

Example 1: If the third day of a month is Tuesday, which of the following would be the 4th day before the 27th day of that month?

A) Tuesday                           B) Monday                            C) Wednesday                            D) Sunday

Answer: You can start by guessing the first day of the month and building your concepts from there. Dates on which Tuesday falls are 3rd, 10th, 17th, and 24th. Hence, the 27th day of the month will be (Tuesday + 3 days =) a Friday. Thus we have to guess the day Friday – 4  = Monday. Hence the 4th day before the 27th day of the month is Monday. The answer is thus B) Monday.

Example 2: Khan’s birthday is on the 15th of August and Shah’s birthday is on 25th of June. If in a particular year, Shah’s birthday was on Wednesday, what will be the day on Khan’s birthday in the same year?

A) Friday                    B) Monday                    C) Tuesday                            D) Saturday

Answer: Let us find the total days from 25th of June to the 15th of August i.e. = 5 (because June has 30 days) + 31 (number of days in July) + 15  = 51 days. Now let us find how many weeks and days is equal to 51 days.

Therefore, we may write, 51/7 = 7 weeks and 2 days (remainder). Let us start counting from the 25th June. Seven weeks will land us in the second week of August to the date 15 th of August. August 15 = Wednesday + 2 days = Friday. Thus the birthday of Khan will fall on A) Friday.

These questions will require you to take a note of the weeks and the days in a particular month. You will also have to make a note of the dates and days that have been given and start adding weeks. Remember from one day to the same day, we have one week or 7 days.

Time Sequence

In the time sequence questions, you will have to use similar logic as in the Date sequence questions. Let us see a few examples.

Example 3: Khan leaves his school at twenty minutes to seven in the morning. He reaches Karim’s house in 25 minutes. Both of them finish their breakfast in the next 15 minutes and leave for their tuitions. The journey takes them another 35 minutes to complete. At what time do they leave Karim’s house to reach their tuitions?
A) 7.20 a.m.                      B) 7.15 a.m.                C) 7.45 a.m.                        D) 7.40 a.m.

Answer: From the question, we see that Khan leaves his house at 6.40 a.m. He reaches Karim’s house in the next 25 minutes i.e., at 7.05 a.m. Both leave for tuitions in 15 minutes after 7.05 a.m. i.e., at 7.20 a.m. So the time they leave Karim’s house to reach their tuitions is 7.20 a.m. and the correct option is A) 7.20 a.m.

Example 4: A priest tells his devotee,”The temple bell rings at regular intervals of 45 minutes every day. The last bell was rung five minutes ago. The next bell is due to be rung at around 7.45 a.m.” What was the time at which the priest gave this information to the devotee?
A) 7.40 a.m.                B) 7.00 a.m.                 C) 7.05 a.m.                    D) 6.55 a.m.

Answer: Since the next bell is going to be rung at 7.45 a.m., it tells us that the last bell must have been rung at 7.00 a.m. The time when the priest is talking to his devotee is five minutes after this time. Therefore the time that at which the devotee and the priest are talking to each other is C) 7.05 a.m.

Practice Questions

Q 1: If Monday falls on the 5th of some month, then which day will it be, three days after the 26th of this month?
A) Monday                 B) Tuesday               C) Wednesday                D) Thursday

Ans: D) Thursday.

Q 2: If the day before yesterday was Tuesday, then Saturday will be?
A) Tomorrow                 B) Yesterday                C) Day after Tomorrow              D) Day after Yesterday

Ans: C) Day after Tomorrow

Q 3: An application was received by the inward clerk in the afternoon of a weekday. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk next day evening put up the application to the desk officer. Desk officer studied the application disposed-off the matter on the same day i.e., Friday. Which day was the application received by the inward clerk?
A) Monday              B) Tuesday             C) Earlier week’s Saturday                  D) Wednesday

Ans: D) Wednesday.

Q 4: There are twenty people working in an office. The first group of five works between 8.00 a.m. and 2.00 p.m. The second group of ten works between 10.00 a.m. and 4.00 p.m. And the third group of five works between 12 noon and 6.00 p.m. There are three computers in the office which all the employees frequently used. During which of the following hours the computers are likely to be used most?
A) 10.00 a.m. – 12 noon                          B) 1.00 p.m. – 3.00 p.m.
C) 12 noon – 2.00 p.m.                            D) 2.00 p.m. – 4.00 p.m.

Ans: C) 12 noon – 2.00 p.m.

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Download the App

Watch lectures, practise questions and take tests on the go.

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
No thanks.