Have you seen your grandmom measuring the size of a cloth using her palm span? She measures the size of the cloth for accuracy in her stitching. Size and quantity are very common terms that have been associated with human civilization since time immemorial. In this chapter, we shall throw light on how to differentiate between sizes and quantities?

### Suggested Videos

## Size and Quantity

Have you ever been to shopping with your mother? In the course of shopping, what do you notice? Everything you buy is measured. Be it vegetables or any dress material every shopkeeper practices a different mode of measurement. For finding the length, a shopkeeper at the cloth store uses a meter tape, while the vegetable vendor uses the weighing balance for measuring the quantity of the vegetables.

But how do you measure the size of an object? Well, the answer is simple, by comparing. By comparison of two objects, you come to know which object is bigger. For example a whale shark. How do you know that it is the biggest animal on Earth? You know this because you haven’t come across any bigger animal.

Now how do you say a fish is smaller than a shark? You say that because when you compare the two the size of one is greater than the other. Here did you know that the smallest fish is as small as 1cm while the largest one is as big as 18 meters. So when you put them together you know the difference between the sizes.

### Weight

Next comes the weight of an object. When we are measuring the quantity of any object we intend to measure its weight. Generally weighing a quantity of any substance need a weighing scale for accuracy, but that is not accessible every time. Now how do you say an object is heavier or has more weight.

The first thing you look while knowing the quantity of an object is its size. Generally, the bigger the size the heavier is the object. Let’s take the same example of fish and whale. A fish of size 1 cm weighs in some milligrams while a whale shark measures 16000 kg. Immense isn’t it?

The size also determines the weight or quantity of an object. Generally, an object bigger in size is heavier than its other smaller counterpart. But this may not always be true. to understand this, first, guess the following:

From a bag filled with 1kg cotton and 1 kg sugar, which is heavier? The first answer which comes to your mind is the cotton because it occupies a bigger bag! This means that the size of an object alone is not the judging factor for quantity, it is an essential factor that characterizes the heavy weight of the object.

## Quantity of More than One Object

When we need to calculate the quantity of an object, we weigh. The quantity is written with Kilogram(kg), Gram (g) and Milligram (mg) as units. When we have to measure the quantity of more than one same weighing objects we follow the system shown here: If 1 fish would weigh 15 kg, then 7 such fishes shall weigh 7 multiplied with 15kg. So here the weight of all the fishes shall be 105 kg.

For example, if you need to buy 10 kg of dried fish and 5 kg of fresh fish from the fish market and if 1kf of fresh fish costs Rs 20 and dried fish costs Rs.70, how much do you need to pay?

Solution: 1 kg of Fresh fish costs: Rs. 20

5 kg shall cost: 5 × 20 = Rs. 100

1 kg of dried fish costs= Rs 70

10 kg shall cost =10 × 70 = Rs 700

Total money needed = 700 + 100 = Rs. 800

In the above example, we have multiplied the quantity of one object with the number of such objects. This is how bills and total expenditures are calculated. Now let’s see how do we calculate the profit or loss in an object.

While calculating the loss or profit of an object, we first calculate the total cost incurred on it in repairs, handling and travelling. Then subtract the costs from selling price.

### Example

A dried fish is sold at Rs 70 per 1 kg. The 1kg fish needs 1 kg salt of Rs 5 for drying while travelling cost amounts to Rs 500. How much do we earn when we sell 60 kg fish.

The selling price of fish = Rs 70 per kg

The selling price of 60 kg fish= 60 ×70 = Rs 4200

Salt needed to dry 1 kg fish = 1kg

cost of 1 kg salt = Rs 5

cost of 60 kg fish = 5 ×60 = Rs 300

Travelling charges = Rs 500

Total cost incurred = 500+300 = 800

Profit made = 4200 -800 = Rs 3400

Therefore profit earned = Rs 3400

Measuring size and quantity finds use in various calculations of area, volume and money. In your higher classes, you shall learn about calculations related to these concepts. What we learned here is just the basics, which will be useful to your higher standards.

## Solved Example for You

Question: State whether the Following statement is True or False: Weight is the name of the force exerted on an object due to the acceleration of gravity.

- True
- False

Solution: Option A. True. Weight=mg where m=mass of object, g=gravity and mg=force exerted on an object due to the acceleration of gravity.

Ques. How do we indicate quantity?

Ans. An Amount must be used when we talk about a singular noun that cannot be measured. The number should be used while referring to a singular or plural noun that is countable. We should use the quantity for an inanimate single or plural noun that can be easily counted or measured.

Ques. What does total quantity mean?

Ans. Total Quantity refers to the total quantity of any drug or of any preparation which is itself a medication or a drug other than any ingredient.

Ques. What does the high quantity mean?

Ans. A large, small, vast, etc. quantity of any substance. For instance, He has consumed a huge quantity of liquor. A large quantity of oil was spilling into the ocean. In large, small, sufficient, etc. For example, households buy vegetables in a small quantity. Your work is better in quantity and quality this time.

Ques. What is the meaning of the term product quantity?

Ans. The available amount of any product is the quantity of that product available. The obtainable quantity is equivalent to the on-hand quantity minus any amounts set aside for the open orders. The quantity available is the amount of an article that is presently available for the sale.

## Leave a Reply