In view of the coronavirus pandemic, we are making LIVE CLASSES and VIDEO CLASSES completely FREE to prevent interruption in studies
Networking

Computer Networks

The connection of many computing devices or machines forms the Computer networks. There are 3 types of the computer network. Therefore there are topologies or maps that we use to connect computers into any network. To know more about Computer Networks we will explore the article further!!

Suggested Videos

Play
Play
Play
Arrow
Arrow
ArrowArrow
Coding Decoding Group of Words Coded as Numbers
Coding Decoding Numbers Coded as Numbers
Ranking II
Slider

 

Computer Networks

A network can be defined as a group of computers and other devices connected in some ways so as to be able to exchange data. Each of the devices on the network can be thought of as a node; each node has a unique address.

Solved Examples

Q1. What is the IETF standards documents

  1.  RFC
  2. RCF
  3. ID
  4. None of the mentioned

Answer: RCF, Request For Comments.

Q2. In the layer hierarchy, as the data packet moves from the upper to the lower layers, headers are

  1. Added
  2. Removed
  3. Rearranged
  4. Modified

Answer: Added, Every layer adds its own header to the packet from the previous layer. Therefore Added is the answer.

Q3. What the structure or format of data is

  1.  Syntax
  2. Semantics
  3. Struct
  4. None of the mentioned

Answer: Syntax, Semantics defines how a particular pattern to be interpreted, and what action is to be taken based on that interpretation. Therefore the answer is Syntax.

Types of Computer Network

There are three types of the computer network. LAN, MAN, WAN are types of network. LAN being local area network. It covers the area of an office, building approximately. MAN being metropolitan area network. It covers an area approximately of a city.  WAN being wide area network. It covers a large geographical area.

Q1. which of the following is not a type of computer network

  1. LAN(Local Area Network)
  2. MAN( Metropolitan Area Network)
  3. RAN (Remote Area Network)
  4. WAN( Wide Area Network)

Answer: RAN (Remote Area Network), other all are the types of computer network but RAN(Remote Area Network)

Q2. A set of rules that governs data communication

  1. Protocols
  2. Standards
  3. RFCs
  4. None of the mentioned

Answer: Protocols.

Topologies of Computer Network

Computer Networks

                                                                                                                                                   Source: Youtube.com

Topologies are the methods or way computers are connected to the network. There are several topologies use to connect computers and therefore they are

  • BUS topology: All the computers are connected to a single bus with unidirectional communication. Hence is easy to use topology.
  • STAR topology: this topology has a centralized device called HUB, which manages and maintains the communication in the topology. Therefore is efficient to use this topology.
  • MESH topology: This topology is a complex topology, with all computers connected to each other. communication id point-to-point in this topology. Therefore it is a complex and slow topology.
  • RING topology: In his topology, computers are connected in a sequence but in a ring format. Communication is unidirectional. Therefore, due to its structure, the topology name is RING topology.

Q1.  HUB is _____________ device and switch is a ________ device

  1. Unicast, Multicast
  2. Multicast, Unicast
  3. Broadcast, Unicast
  4. Unicast, broadcast

Answer: Broadcast, unicast, Hub is broadcast as it doesn’t save the MAC address in memory and Switch is Unicast because it does save the MAC address in the memory. Therefore Broadcast, unicast is the answer.

Q2. On which device the centralized system of the star topology depends on

  1. HUB
  2. SWITCH
  3. ROUTER
  4. None of these

Answer: HUB

Q3. The switch device operates on which layer of the OSI model

  1. Physical Layer
  2. Data link Layer
  3. Application Layer
  4. Network Layer

Answer: Data Link Layer.

Practice Questions

Q1. Internet works on

  1. packet switching
  2. circuit switching
  3. both (a) and (b)
  4. none of the mentioned

Answer: packet switching.

Q2. Which one of the following is not an application layer protocol used on the internet?

  1. remote procedure call
  2. internet relay chat
  3. resource reservation protocol
  4. none of the mentioned

Answer: resource reservation protocol

Q3. Three or more devices share a link in ________ connection

  1. Unipoint
  2. Multipoint
  3. Point to point
  4. None of the mentioned

Answer: Multipoint.

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Stuck with a

Question Mark?

Have a doubt at 3 am? Our experts are available 24x7. Connect with a tutor instantly and get your concepts cleared in less than 3 steps.

Download the App

Watch lectures, practise questions and take tests on the go.

Get Question Papers of Last 10 Years

Which class are you in?
No thanks.