In view of the coronavirus pandemic, we are making LIVE CLASSES and VIDEO CLASSES completely FREE to prevent interruption in studies
Computer Aptitude and Knowledge > Networking > Internet and World Wide Web
Networking

Internet and World Wide Web

The Internet is the network of networks. It also provides security. The Internet is connected to world wide web through URLs. The questions on this topic appear in every competitive exam like SSC CHSL, SSC CGL, railways RRB, etc. They are even in asked in banking exams like IBPO and MBA exams like CAT. To know more about the Internet and World Wide Web explore the article further!!.

Suggested Videos

Play
Play
Play
Arrow
Arrow
ArrowArrow
Coding Decoding Group of Words Coded as Numbers
Coding Decoding Numbers Coded as Numbers
Ranking II
Slider

 

Internet

The Internet is the combination of various networks. We can access the internet through any device with a network connection like mobile phones and computers. Therefore it has a vast and wide range of resources, information, and services to offer. Therefore here are some demo questions.

Q1. What is internet?

  1. a single network
  2. a vast collection of different networks
  3. interconnection of local area networks
  4. none of the mentioned

Answer: A vast collection of different networks

Q2. To join the internet, the computer has to be connected to a

  1. internet architecture board
  2. the internet society
  3. internet service provider
  4. none of the mentioned

Answer: internet service provider

Q3. Internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network is provided by

  1. leased line
  2. digital subscriber line
  3. digital signal line
  4. none of the mentioned

Answer: digital subscriber line

Q4. ISP exchanges internet traffic between their networks by

  1.  internet exchange point
  2. subscriber endpoint
  3. isp endpoint
  4.  none of the mentioned

Answer: internet exchange point

World Wide Web

World Wide Web

It is a resource of information space which is identified by URL that is uniform resource locator. Hence www is accessible by internet. It uses a hyperlink to Travers between pages. Website content can largely be provided by the publisher, or interactively where users contribute content or the content depends on the users or their actions. Therefore, websites may be most informative, primarily for entertainment, or largely for commercial, governmental, or non-governmental organizational purposes. Therefore here are some demo questions.

Q1.A piece of icon or image on a web page associated with another webpage is called

  1. URL
  2. hyperlink
  3. plugin
  4. none of the mentioned

Answer: hyperlink

2. Dynamic web page

  1. is same every time whenever it displays
  2. generates on demand by a program or a request from a browser
  3. both (a) and (b)
  4. none of the mentioned

Answer: generate on demand by a program or a request from a browser.

Q3. What is a web browser?

  1. a program that can display a web page
  2. a program used to view HTML documents
  3. it enables a user to access the resources of the internet
  4. all of the mentioned

Answer: all of the mentioned.

Practice Questions

Q1 Common gateway interface is used to

  1. generate executable files from web content by a web server
  2. generate web pages
  3. stream videos
  4. none of the mentioned

Answer: generate executable files wed content by a web server.

Q2. A computer on the internet is identified by

  1. email address
  2. street address
  3. IP address
  4. server address

Answer: IP address

Q3.  Which protocol assigns an IP address to the client connected to the internet?

  1.  DHCP
  2. IP
  3. RPC
  4. none of the mentioned

Answer: DHCP

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Stuck with a

Question Mark?

Have a doubt at 3 am? Our experts are available 24x7. Connect with a tutor instantly and get your concepts cleared in less than 3 steps.
toppr Code

chance to win a

study tour
to ISRO

Download the App

Watch lectures, practise questions and take tests on the go.

Get Question Papers of Last 10 Years

Which class are you in?
No thanks.