In view of the coronavirus pandemic, we are making LIVE CLASSES and VIDEO CLASSES completely FREE to prevent interruption in studies
Maths > Be My Multiple, I'll Be Your Factor > Multiples of a Number
Be My Multiple, I'll Be Your Factor

Multiples of a Number

Multiple of numbers play a significant role in our daily life. This is the basis of mathematical calculations. Let’s say you and your friend are going to a restaurant. You have your lunch there on every fourth day and your friend has his lunch every sixth day so how many days you meet again for lunch at the same restaurant?

The answer is twelve. How we got this answer is really interesting. This is the magic of multiples what we use in our day to day life. These calculations of multiple ease our day to day life with simple calculation and effective result. So let’s learn the basics of multiple of numbers.

Browse more Topics Under Be My Multiple Ill Be Your Factor

Suggested Videos

Play
Play
Play
Arrow
Arrow
ArrowArrow
Factors and Multiples
Common Factors and Common Multiples
Relation between HCF and LCM of Numbers and its Application
Slider

 

What Is A Multiple? 

After multiplying the number by an integer (not a fraction) we can get multiples. Normally the skip counting or “count by” numbers are most often called multiples.

multiples

Example 1:

  • 1×3=3
  • 2×3=6
  • 3×3=9
  • 4×3=12
  • 5×3=15…

3,6,9,12,15 these numbers are multiples of 3. All these numbers you say as you count by threes are the multiples of three. Also, you can recognize that these are the products or the answers, to the time’s table for three.

Example 2:

  • 6×6=36
  • 7×6=42
  • 8×6=48
  • 9×6=54
  • 10×6=60…

36, 42, 48, 54, 60 these numbers are multiples of 6. These products are to the time’s table for six.

More About These Multiples

We know that 7×8=56 and 8×7 is also 56

  • Multiples of 7: 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70
  • Multiples of 8: 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56, 64, 72, 80

Similarly, 56 is the product of 7 and 8 and multiples of 7, 8 Now, let us consider some more examples of multiples.

For instanstance, 5×6= 30

  • Multiples of 5: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 etc.
  • Multiples of 3: 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30 etc.
  • Multiples of 2: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 etc.

30 is the product of 5, 3, 2 and also the multiples of 5, 3, and 2.

Finding Multiples Using Division

As we all know multiplication and division are inverse operations. It means they both are related to each other and undo each other. Whether a given number is a multiple of one another or not we can also be determined by the division.

Some of the examples are below:

  1. 12÷3=4 so 12 can be divided evenly by 3 and is also a multiple of 3 because of 4×3=12.
  2. 88÷11=8 so 88 can be divided evenly by 11 and is also multiple of 11 because of 8×11=88.
  3. 56÷7=8 so 56 can be divided evenly by 7 and also multiple of 7 because of 8×7=56.

Solved Example For You

Question 1. Write the first six multiples of 2?
Answer : The first six multiples of two are 2, 4, 6, 8, 10, and 12.

Question 2.What is the first multiple of any number?
Answer : The first multiple of any number is the number itself. E.g. 9×1=9, 13×1=13

Question 3. 4, 8, 12, 16, _? What is the next multiple of 4?
Answer :  4, 8, 12, 16, 20.

Question 4.What do you mean by multiples of a number?
Answer : After multiplying the number by an integer (not a fraction) we can get multiples. Normally the skip counting or “count by” numbers most often called multiples.

Question 5. Write down the multiples of 10 that are also multiples of 5.
Answer : The multiples of 10 that are also multiples of 5 are 10, 20, 30, 40, 50 etc.

Question 6. Write down the multiples of 24.
Answer :
The multiples of 24 are 24, 48, 72, 96 etc.

Question 7. What is the next 5 multiples of 7: 7, 14, 21,?
Answer : The next multiples of 7 are 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56.

Question 8: Explain what is multiple for kids?

Answer: For kids, we can define multiple as a number that consists of more than one. It is the many copies of the same number done in a short and simple way. In simple words, multiple are the many copies of the same number.

Question 9: Give the multiples of 8 and 12 till 100?

Answer: The multiples of 8 up till 100 are: 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56, 64, 72, 80, 88, and 96. And the multiples of 12 up till 100 are: 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, and 96.

Question 10: What is multiple of 9? Sate 20 of them.

Answer: Simply multiples 9 are the repeated addition of 9 multiple times. Besides, 20 multiples of 9 are: 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 99, 108, 117, 126, 135, 144, 153, 62, 171, and 180.

Question 11: Can factors decimals, integers, negative numbers be multiples?

Answer: Yes, factors, decimals, negative numbers, integers can be multiples because it is one of the most basic operations of mathematics after addition and subtraction. Also, multiplication is repeated addition of the number by itself so it is possible for all of these.

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Esther D. Grout Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Esther D. Grout
Guest
Esther D. Grout

Topic is briefly discussed with best techniques. You guys have done great work. Going to bookmark site and explore other topics as well. Best site ever.

Stuck with a

Question Mark?

Have a doubt at 3 am? Our experts are available 24x7. Connect with a tutor instantly and get your concepts cleared in less than 3 steps.
toppr Code

chance to win a

study tour
to ISRO

Download the App

Watch lectures, practise questions and take tests on the go.

Get Question Papers of Last 10 Years

Which class are you in?
No thanks.