In view of the coronavirus pandemic, we are making LIVE CLASSES and VIDEO CLASSES completely FREE to prevent interruption in studies
Maths > Lines and Angles > Pair of Lines
Lines and Angles

Pair of Lines

Lines are the most basic shape that we learn about in Geometry. Almost all the shapes are formed when multiple lines come together in particular positions and orientations. In this chapter, we’ll learn all about a pair of lines, their properties and so on.

Suggested Videos

Play
Play
Play
Arrow
Arrow
ArrowArrow
Angles and Its Type
Point, Ray, Line Segment and Line
Parallel Lines and Tranversal
Slider

 

Pair of Lines

  • Point: A point is an exact location and is represented by a fine dot made by a sharp pen on a sheet of a paper. Thus, A is a point, as shown in the adjoining figure.

Pair of Lines

  • Line: Line is the collection of points which has only length, not breath and thickness. A line is a straight path that is endless in both directions. We denote it by AB or BA. Note that a line has no endpoint.

Browse more Topics under Lines And Angles

Intersecting Lines

A pair of lines, line segments or rays are intersecting if they have a common point. This common point is their point of intersection. For example, two adjacent sides of a sheet of paper, a ruler, a door, a window and letters.

Pair of Lines

Parallel Lines

If a pair of lines lie in the same plane and do not intersect when produced on either side, then such lines are parallel to each other.

Pair of Lines

If L and M are two parallel lines, we read it as L is parallel to M. We know that two lines in the same plane either intersect or are parallel to each other. However, these two lines L and M, lying in the same plane are parallel if they do not meet anywhere, however far they are extended.

Note that the distance between two parallel lines is the same everywhere. For example a railway track, opposite sides of a blackboard, two opposite edges of a door etc.

Transversal Lines

A straight line which cuts two or more straight lines at distinct points is called a transversal line. For example, a railway line crossing several other lines. In the figure, t is a transversal line and l, m are parallel lines.

Pair of Lines

 

       Let us study  Parallel lines and Transversal lines in detail. 

Solved Example

Question 1: Give an example of intersecting lines and parallel lines from your surroundings.

Answer :

  • Parallel lines: the railway tracks
  • Intersecting line: roadways

Question 2: In the adjoining figure-

  1. Name all the lines present in figure
  2. Find pairs of intersecting lines
  3. Find the parallel lines.

Pair of Line

Answer :

  1. Line A, line B, line C, line D
  2. Line A and line C, line A and line D, line B and line C, line B and line D, line D and line C.
  3. Line A and line B

Question 3: Prove that distance between two parallel lines is the same everywhere.
Answer : Parallel Lines are lines that never intersect each other. Thus, the distance between them always remains the same.

Question 4: Can two lines intersect at more than one point?
Answer : No, two lines can’t intersect at more than one point.

Question 5: How many transversals can you draw on any two given lines?
Answer : Infinitive

Question 6: If a line is a transversal to 4 lines, at how many points will it intersect them?
Answer : 4 points

Question 7: Is it necessary that a transversal can intersect only parallel lines?
Answer : No, it is not necessary that a transversal can intersect only parallel lines. A transversal can cut any two lines.

Question 8: Which pairs of lines are parallel?

Answer: When the slopes of the two lines are equal then the two lines will be parallel. Moreover, two lines will be perpendicular when their slopes are negative reciprocals of each other. In addition, the slopes of these two equations are the coefficient for the value of x. Thus, both slopes are equal so the lines are parallel.

Question 9: What equation represents a straight line?

Answer: Commonly, the equation of the straight line is y = mx + c, where m is the gradient, and y = c is the value where the line cuts the y-axis. Moreover, we call this number c the intercept on the y-axis.

Question 10: What is a straight line in mathematics?

Answer: It refers to a set of all points between and extending beyond two points. Furthermore, two properties of straight lines in Euclidean geometry are that they have only one dimension, length, and they extend in two directions forever.

Question 11: How to prove that two lines are perpendicular?

Answer: They are perpendicular when their slopes are negative reciprocals. In addition, for finding the slopes, we must put the equation into slope-intercept form, y = mx + c where m equals the slope of the line.

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Stuck with a

Question Mark?

Have a doubt at 3 am? Our experts are available 24x7. Connect with a tutor instantly and get your concepts cleared in less than 3 steps.

Download the App

Watch lectures, practise questions and take tests on the go.

Get Question Papers of Last 10 Years

Which class are you in?
No thanks.