In view of the coronavirus pandemic, we are making LIVE CLASSES and VIDEO CLASSES completely FREE to prevent interruption in studies
Quantitative Aptitude > Time & Speed > Train Problems
Time & Speed

Train Problems

Train Problems form an interesting portion of the time-distance problems. The Train Problems are a bit different than the regular problems on the motion of the objects. This is due to the finite size of the trains. As a result of the length of the trains, many interesting train problems originate. Here we will learn certain tricks and see the various forms of the train problems.

Suggested Videos

Play
Play
Play
Arrow
Arrow
ArrowArrow
Area of Triangles
Coin Toss
VST Permutations and Combinations Problem 1 and its Solution
Slider

 

Train Problems

Due to the small size of the cars and other objects, we take them as point objects. Since the size of the trains is comparable to the distances that they may travel, then we will have to take the size or the length of the trains into account too. The same formulae that we saw already are applicable here too. Here we shall see some examples of this concept and then learn some tricks from other examples.

Train Problems

Example 1: A train running at the speed of 60 km/hr. It crosses a certain pole that is in the way in 9 seconds. What is the length of the train?
A) 200 meters             B) 180 meters                 C) 376 meters               D) 150 meters

Answer: The train crosses the pole in 9 seconds. This means that from the point when the engine or the front of the train crosses the pole to the point when the back of the train reaches the pole, we have 9 seconds. Thus we can get the length of the train by calculating the distance that the train travels in 9 seconds.

We have the speed of the train = 60 km/hr. We have to convert it into m/s. Let us see the trick to convert km/hr to m/s:

1km/1h = 1×(1000/60×60) = 1×(5/18) m/s.

Therefore if the speed is ‘x’ km/hr then we can change it to m/s by multiplying x with 5/18. Let us do it for the current example.

We have the speed of the train = 60 km/hr or 60×(5/18) = 50/3 m/s.

Therefore in 9 seconds, the train will cover a distance = speed×time

In other words, we have the Distance = (50/3 m/s)×9 = 150 m. Therefore the correct option is D) 150 meters. Let us see some more examples that can be formulated on the basis of this concept.

Browse more Topics under Time And Speed

 Solved Examples

Example 2: A certain train is 125 m long. It passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going. It takes the train 10 seconds to cross the man completely. Then the speed of the train is:

A) 60 km/h                     B) 66 km/h                   C) 50 km/h                      D) 55 km/h

Answer: Here we will have to use the concept of the relative speed. The relative speed of two objects is the sum of their individual speeds if they are moving opposite to each other. If the two objects are moving in the same direction, then their relative speed is equal to the difference between the two speeds. Hence if the man was at rest or we can with respect to the man = ( 125/10 )m/sec
Therefore, this speed of the train = ( 25/2 )m/sec.
In other words we can write, this speed = ( (25/2) × (18/5) ) km/hr = 45 km/hr.

Now, let the speed of the train be = x km/hr. Then, the relative speed of the train with respect to the man = (x – 5) km/hr.
Therefore, we must have, (x – 5) = 45 or x = 50 km/hr. Therefore, the correct option is C) 50 km/h.

Example 3: Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

A) 2: 3                        B) 3:2                     C) 1:3                        D) 3:1

Answer: Let the speeds of the two trains be = x m/s and y m/s respectively. Then, the length of the first train = 27x meters, and length of the second train = 17y meters.

We can write:
( 27x + 17y ) / (x+ y )= 23
Or 27x + 17y = 23x + 23y, therefore we have: 4x = 6y
and ( x/y ) = ( 3/2 ). Hence the correct option here is B) 3:2

Example 4: A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?

A) 20 s                    B) 30 s                    C) 40 s                        D) 50 s

Answer: We have already seen the formula for converting from km/hr to m/s: x km/hr =[ x × ( 5/18) ]m/s.

Therefore, Speed =[45 x (5/18) m/sec = (25/2)m/sec.

Thus the total distance to be covered = (360 + 140) m = 500 m. Also, we know that the formula for finding Time = ( Distance/Speed )
Hence, the required time = [ (500 x 2)/25 ] sec = 40 sec.

Practice Questions

Q 1: A jogger running at 9 km/h alongside a railway track in 240 meters ahead of the engine of a 120 meters long train running at 45 km/h in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?

A) 66 s                     B) 72 s                      C) 63 s                      D) 36 s

Ans: D) 36 s

Q 2: Two trains are moving in opposite directions at a speed of 60 km/hr and 90 km/hr respectively. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is:

A) 44 s                 B) 48 s                      C) 52 s                        D) 200 s

Ans: B) 48 s

Q 3: Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:

A) 25 m                     B) 50 m                    C) 75 m                     D) 100 m

Ans: B) 50 m

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

6
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
ImranyeetUdayan RamachandranRinku Uppalfuck you Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Rabi
Guest
Rabi

How can u solve ex 4

fuck you
Guest
fuck you

LIterally contradict yourself by saying distance is greater than or equal to displacement then saying that displacement can never be less than distance but if distance is greater than or equal to then displacement would be less than or equal too sick contradiction

Imran
Guest
Imran

For knowing more about speed and velocity click the following link

Rinku Uppal
Guest
Rinku Uppal

Many of your questions are wrong let alone solutions. These waste our precious time and cause confusion

Udayan Ramachandran
Guest
Udayan Ramachandran

The answer for Example 4 is wrong. The correct answer 425.6.

yeet
Guest
yeet

yeet

Stuck with a

Question Mark?

Have a doubt at 3 am? Our experts are available 24x7. Connect with a tutor instantly and get your concepts cleared in less than 3 steps.
toppr Code

chance to win a

study tour
to ISRO

Download the App

Watch lectures, practise questions and take tests on the go.

Get Question Papers of Last 10 Years

Which class are you in?
No thanks.