Analogy

Detecting Analogies

Detecting analogies are very fun questions in the bank exam papers. Questions on Detecting Analogies check the candidate on various aspects of awareness, vocabulary, general knowledge, reasoning and sometimes even aptitude. The candidate is given a group of words or letters or numbers and is asked to find out the rule that governs the given arrangement of numbers. The more the number of terms, the harder the question becomes.

Suggested Videos

Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

Questions Based on Vocabulary

Normally we have three to four terms or objects, all connected by a given rule. The rule is unique and one question will have only one answer unless directed otherwise in the question. Here we shall try and see some of these examples and try to get enough practice and familiarity with questions of such types.

Q1: Tripitakas: Talmud: Agamas: Kojiki

  1. These are the names of ancient civilizations.
  2. They are the names of tribes that lived in the Andamans around 5 C.E.
  3. The above are the names of religious books.
  4. The terms are the names of Chinese Kings that ruled around the time of Confucius.

Answer: C) Well, Tripitakas are the religious scriptures of the Buddhists. The Talmud is the holy book of the Jews. Agamas is the name given to the holy book of Jains and Kojiki is the name of the holy book of Shintoism. You must have noticed that if you were familiar with only one of the terms, you would easily be able to guess the analogy. However, it doesn’t work always. You should always carefully study all of the words and try to determine the analogy without looking at the options. Let us see other examples.

Detecting Analogies

            Source: Wikipedia

Browse more Topics under Analogy

Questions Based on General Awareness

Q2: Cassowary: Takahe: Guam Rail: kakapo

  1. These are famous places in Vietnam.
  2. They are famous places in South Korea.
  3. The above are the different species of marsupials.
  4. The terms above are the different species of flightless birds.

Answer: The options are a little bizarre if you not a passionate ornithologist (a person who studies birds). How do you answer such questions? Well try and look for the “weak link” in the question. By the weak link, we mean a word or one of the options that are given and you are familiar with. For example, Cassowary and Takahe sound like the names of animals rather than that of birds. Plus Guam Rail is a bit of a star in the given collection. The Guam Rail is somewhat famous and is, in fact, the weak link in the question. However, this method, even if applicable is not prescribed. The analogy questions will challenge your awareness as well as your vocabulary and other skills. Let us see a few more examples.

Questions that have a Weak Link

Q3: Banded Racer: Sand Boa: Checkered Keelback

  1. They are the various types of cats.
  2. They are various poisonous snakes found in India.
  3. The above are different names of a water snake.
  4. They are non-poisonous snakes.

Answer: So where is the weak link? Those of you who have read a little biology will see the “Boa” in one of the options. Boas are snakes. So the options don’t represent various types of cats. That doesn’t solve anything. We still have three more options to go through. Well, a Boa constrictor snake is a non-poisonous snake that chokes its prey. That leaves us with the option D as the correct option. Indeed they are all just various non-poisonous snakes found in India. Notice the fact that even though we had only three options, the difficulty level was a bit easy as compared to the previous ones.

Q4: Tomato: Beans: Cucumbers: Corn

  1. They are all vegetables.
  2. The above are all fruits.
  3. These are all roots.
  4. These must be modified parts of the stem.

Answer: So, what was your answer? It seems simple, they are all vegetables, right? Well not exactly. Technically they are all fruits. So the answer is B) They are all fruits.

Sentence Based Questions

Sometimes the questions are a bit more descriptive. These kinds of questions provide a sentence that asks you to guess or determine the analogy between two given words, terms or even scrambled words. Let us see a few examples here:

Q5: Cirrhosis is to the liver what meningitis is to _________:

  1. Kidneys
  2. Knees
  3. Stomach
  4. Brain

Answer: Cirrhosis is a disease of the liver. Meningitis is a disease that affects the neurons in the body of the affected person. Hence, the answer to this would be meningitis.

Q6: Geology is to Earth what Entomology is to ________

  1. Birds
  2. Reptiles
  3. Insects
  4. Engines

Answer: geology is the study of the various processes that occur on and inside the surface of the earth. Similarly, Entomology is the branch of biology that deals with the study of insects. Hence the correct option here is C) insects.

Number Analogy

These type of questions are similar to the other analogies. Let us solve an example:

Q7 : 3131 : 9800030 :: 3 : ___

A) 6              B) 66              C) 666              D) 9

Answer: The detection of the rule here is a bit tedious. However, just follow a few simple trial steps. Try to find a square base, a square root based or a multiplier based rule. For example, in the above example, we have (3131)2 = 9803161. Also. 9803161 – 3131 = 9800030. Therefore, the rule here is x2 – x. Hence, applying it to the second side of the analogy, we have 32 – 3 = 6. Therefore, the answer is A) 6.

Practice Questions

Q1: 77 : 154  :: 88 : ____

Ans: 176

Q2: Electron is to the beta rays what a photon is to _______

Ans: Light.

Q3: He: Ne: Xe

Ans: They are all Noble gases.

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

47
Leave a Reply

avatar
37 Comment threads
10 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
43 Comment authors
Arup bhattacharyaS.D.RaishGuestTirtha Lad Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Sai Rohith
Guest
Sai Rohith

5:62::8:?, Solve the problem

sadadasda
Guest
sadadasda

5:62

5:5*12+2

8: 8*12+12

or

5:6+7*8
8:9+10*11

seriously options are key to find the pattern

Vicky
Guest
Vicky

5×12=60
Now 60+2=62
Similarly 8×12=96
So,96+2=98

Arya
Guest
Arya

140

Raju
Guest
Raju

98

sai sameer
Guest
sai sameer

ans: 5 square revers +1, 8 square reverse +1=47

Geetanjali Malik
Guest
Geetanjali Malik

5:62::8:?
5*12=60+2
=62
In the same way
8*12=96+2
=98

KARAN singh Thakur
Guest
KARAN singh Thakur

146 is the answer

Raj
Guest
Raj

8:98
Here I explain
8+1=9, add one with8
Add 9 with 8
9+8=17,
Add answer is 1+7=8

8:98.

Sai Ashritha
Guest
Sai Ashritha

99.2 is the answer

Keshav Sharma
Guest
Keshav Sharma

2:12 :: 3 : solve

Jalaj
Guest
Jalaj

18

Ilyas
Guest
Ilyas

18

Lucky
Guest
Lucky

68:100::45:?

Tera Gaand Maar Dunga
Guest
Tera Gaand Maar Dunga

77

Muskan
Guest
Muskan

81

Aman
Guest
Aman

6^2 + 8^2= 100
4^2+ 5^2= 41..
41 is the answer

Sam
Guest
Sam

15:50::80:?

Sam
Guest
Sam

and how

Anonymous
Guest
Anonymous

18

Akhalesh Kumar
Guest
Akhalesh Kumar

15*3+5=50
80*3+5=245

Manoj
Guest
Manoj

39:143::221:?

sujatha
Guest
sujatha

1011:10111::11111:
find next number analogy

Akhalesh Kumar
Guest
Akhalesh Kumar

1011*10+1=10111
11111*10=111110+1=111111

marc
Guest
marc

8:100::12:? solve this problem

sai kiran reddy
Guest
sai kiran reddy

4*2=8
4*25=100
6*2=12
6*25=150

Ravi Sagar
Guest
Ravi Sagar

63:30::94:?
a) 54
b) 58
c)112
d) 52

Abdullah umar
Guest
Abdullah umar

if x=144 and y=18 what will be x:y=

Manna
Guest
Manna

x=144, y=18.
Therefore, x:y = 144:18.
144 and 18 have 18 as highest common factor (highest number which can divide both).
144/18=8. This implies, 144/18:18/18
Therefore, 144: 18= 8:1.

Ankit
Guest
Ankit

7:350 ::. ?
1) 4: 216
2) 5: 625
3) 6 : 222
4) 8: 636

Saif
Guest
Saif

12:312::10:? Solve

TUSAR RANJAN PANIGRAHI
Guest
TUSAR RANJAN PANIGRAHI

Ans-220
(10)^2+10(10+2)

Vikas
Guest
Vikas

60:16::100:? Solve kijiye

Vikas
Guest
Vikas

60:16::100:?

jyoti rawat
Guest
jyoti rawat

10*6=60
10+6=16
10*10=100
10+10=20

Jay
Guest
Jay

46:22::76:55::81:65::36:15::27:?
Solve this

Jay
Guest
Jay

23:29::35:128::52:13:94:?

RAM KRISHNA
Guest
RAM KRISHNA

26:39 the analogy is 19:494 how? Prove me sir

Maaz
Guest
Maaz

GO-484, BY-927, HE-?

Pragya kumar
Guest
Pragya kumar

961

guest
Guest
guest

Q 1: If x = 144 and y = 18, then x : y what

96: 12
13: 169
169: 13
256: 16

Pragya kumar
Guest
Pragya kumar

96:12

guest
Guest
guest

Q 2: Guess the next number: 19 : 361 :: 66 : ____

693
256
4356
5346

Pragya kumar
Guest
Pragya kumar

4356

Smruti Ranjan Mohapatra
Guest
Smruti Ranjan Mohapatra

fake site don’t do anything, don’t completly rely on this site , no reply , no answer, only fake assurance, no attendant present, no responsibility, the only thing I know about them is that they want only money for their business nothing else.

Sohanpal Kashyap
Guest
Sohanpal Kashyap

34:21: ::124:? Help any one

Amarendraparida
Guest
Amarendraparida

14:20::81:?

Prince
Guest
Prince

Slove 19:399::21?

Ekdkk
Guest
Ekdkk

483

Babli Kumari
Guest
Babli Kumari

128 147 164 173 wrong number find with explains

Shree
Guest
Shree

find analog 7:13::9:?

sunil
Guest
sunil

2:12::3:? solve the question

Shubhi
Guest

PST:01::NPR:?, Solve the problem

Gowda
Guest
Gowda

228:56::336: ?

1.108
2.63
3.72
4.36

Shivi manhas
Guest
Shivi manhas

18:5::12:? Solve the problm

Arun Gyanba Kamble
Guest
Arun Gyanba Kamble

What is answer of 64:12::72:?

aish
Guest
aish

14

Syed shamsi
Guest
Syed shamsi

Solve 123 : 216 :: 245 😕

Sneha
Guest
Sneha

55:25 :: 73:?

Kaviyadharshini
Guest
Kaviyadharshini

48:122::168:?

Tirtha Lad
Guest
Tirtha Lad

PEN=16 BOAY=6

PAMPI=?

1. 21

2. 23

3. 20

4. 19

Guest
Guest
Guest

8: 72::12: ? Solve the problem

S.D.R
Guest
S.D.R

29:59::76:?
solve the problem

Arup bhattacharya
Guest
Arup bhattacharya

72:81::64:?

Download the App

Watch lectures, practise questions and take tests on the go.

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
No thanks.