In view of the coronavirus pandemic, we are making LIVE CLASSES and VIDEO CLASSES completely FREE to prevent interruption in studies
Vocabulary

Spelling

Spelling tests are also part of the banking exams like IBPS/SBI PO, SO exams etc. In this section, the knowledge of the vocabulary of the candidate is checked. A few standard types of questions can be asked in this section. In some questions, a few words will be given and you will be asked to pick either the correctly spelt word or the word that is misspelt. Let us see with the help of examples.

Suggested Videos

Play
Play
Play
Arrow
Arrow
ArrowArrow
Introduction to Verbs
Interjections
Simple, Compound, Complex, and Compound Complex Sentences
Slider

 

Spelling

There is not much to discuss in this section. The reason being that there are no rules to spelling. Not those that we should be concerned with. So here we will just state questions and at the end each section we will see some words that are most likely to appear in these exams. Let us start.

In each of the questions mentioned below, various options are given. Only one of the options is right and three are wrong. Pick the option that is correctly spelt.

Spelling

Type I

Q 1: (A) Emancipation          (B)Emancipasion            (C) Emencipation           (D) Emansipation

Answer: The correct option is A) Emancipation which means the fact or process of being set free from legal, social, or political restrictions; liberation.

Q 2: (A) Hindrance            (B) Corespondence            (C) Insurence                      (D) Assurence

Answer: The correct option is A) Hindrance which means a thing that provides resistance, delay, or obstruction to something or someone.

Q 3: (A) Measureable        (B) Manageable                   (C) Marriagable                  (D) Manoevrable

Answer: The correct option is B) Manageable which means to be able to be controlled or dealt with without difficulty.

Q 4: (A) Populas                 (B) Pompuous                      (C) Prelious                          (D) Presumptuous

Answer: The correct option is D) Presumptuous which means (of a person or their behaviour) failing to observe the limits of what is permitted or appropriate.

Q 5: (A) Enterpreneur        (B) Entreprenure                (C) Entrepreneur                 (D) Enterprenure
Answer: The answer is C) Entrepreneur that means a person who sets up a business or businesses, taking on financial risks in the hope of profit.

Q 6: (A) Prejudice              (B) Prejudise                         (C) Predjudice                       (D) Prejudis

Answer: The answer is A) Prejudice which means a preconceived opinion that is not based on reason or actual experience.

Q 7: (A) Independance     (B) Independence                 (C) Independens                  (D) Indepandance

Answer: The correct answer is B) Independence which means the fact or state of being independent.

Q 8: (A) Loanly                  (B) Lonly                                (C) Loneli                               (D) Lonely

Answer: The answer is D) Lonely which means a state of solitude.

Type II

In the following questions, four words are given, only one of which is wrongly spelt. Choose the one that is not right.

Q 1: (A) Poignant              (B) Relevent                           (C) Prevalent                         (D) Malignant

Answer: The option that is wrongly spelt is B) relevent. Therefore the correct spelling is relevant which means something or someone closely connected or appropriate to what is being done or considered.

Q 2: (A) Vandetta             (B) Verisimilitude                 (C) Vicarious                           (D) Vociferate

Answer: The option that is wrongly spelt is A) vandetta. Therefore the correct spelling is Vendetta which means a blood feud in which the family of a murdered person seeks vengeance on the murderer or the murderer’s family.

Q 3: (A) Embankment     (B) Deliberately                      (C) Preceding                       (D) Proleferous

Answer: The word that is not correctly spelt here is D) Proleferous. Therefore the correct spelling is proliferous which means something (of a plant) producing buds or side shoots from a flower or other terminal part.

Some More Examples

Q 4: (A) Malignity            (B) Malodorus                        (C) Malfeasance                    (D) Malevolent

Answer: The word that is not correctly spelt is B) Malodorus . Therefore the correct way to spell it is malodorous which means something which is smelling very unpleasant.

Q 5: (A) Unaccompanied   (B) Unaccusstomed              (C) Unadopted                (D) Unalloyed

Answer: The word that is not correctly spelt is B) Unaccusstomed. Therefore the correct way to spell it is Unaccustomed which means not familiar or usual; out of the ordinary.

Q 6: (A) Boutique           (B) Physique                            (C) Opaque                          (D) Obleeque

Answer: The word that is not correctly spelt here is D) Obleeque. Therefore the correct way to spell it is oblique which means neither parallel nor at right angles to a specified or implied line; slanting.

Q 7: (A) Admitting         (B) Budgetting                         (C) Preferring                     (D) Travelling

Answer: The word that is not correctly spelt here is B) Budgetting. Therefore the correct way to spell it is Budgeting which means that allow or provide a particular amount of money on a budget.

Q 8: (A) Successor         (B) Marriage                             (C) Auctioner                    (D) Enthusiastic

Answer: The word that is not correctly spelt here is B) Auctioner. Therefore the correct way to spell it is Auctioneer which means a person who conducts auctions by accepting bids and declaring goods sold.

Q 9: (A) Anniversary    (B) Bureaucracy                       (C) Heresy                     (D) Secresy

Answer: The word that is not correctly spelt here is D) Secresy. Therefore the correct way to spell it is Secrecy which means the action of keeping something secret or the state of being kept secret.

Practice Questions

Q 1: Pick out the word that is correctly spelt.

(A) Refference (B) Relliance (C) Occurence (D) Recurrence

Ans:  D) Recurrence

Q 2: Select the word that is correctly spelt.

(A) Flabergast (B) Flabergust (C) Flabbergast (D) Fiabbergust

Ans: C) Flabbergast

Q 3: Select the word that is not correctly spelt.

Pneumonia (B) Diarrheoa (C) Xenophobia (D) Amnesia

Ans: B) Diarrheoa.

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Stuck with a

Question Mark?

Have a doubt at 3 am? Our experts are available 24x7. Connect with a tutor instantly and get your concepts cleared in less than 3 steps.
toppr Code

chance to win a

study tour
to ISRO

Download the App

Watch lectures, practise questions and take tests on the go.

Get Question Papers of Last 10 Years

Which class are you in?
No thanks.