In view of the coronavirus pandemic, we are making LIVE CLASSES and VIDEO CLASSES completely FREE to prevent interruption in studies
General Awareness > Current Affairs > Current Affairs Of India – February 2018
Current Affairs

Current Affairs Of India – February 2018

Although it had only twenty-eight days, February was very eventful. There were many important political developments that will be the hot topic throughout the year. Find out which athlete broke what records; what was the mortality rate in children and much more. In the following collection of all the events of National importance. For the purpose of making memorizing these events easier, we will divide them into several smaller parts. Let us see current affairs of India February. 

Suggested Videos

Play
Play
Play
Arrow
Arrow
ArrowArrow
Introduction to culture and civilisation
Cities and Challenge of Environment
Social Changes in Cities During Industrialisation
Slider

 

Current Affairs Of India – February 2018

Part I

1. On which date Assam government will observe ‘Rhino Day’ to generate public awareness on the protection of the one-horned Rhino?

Answer: 22 September

2. Name the former Cabinet secretary of India who passed away recently?

Answer: TSR Subramanian

3. Which state announced a health-cum-life insurance scheme worth Rs 5 lakh for the farmers in the state?

Answer: Telangana

4. Name the largest brackish water lagoon in Asia (India) which has emerged as the single largest habitat of endangered Irrawaddy dolphins in the world?

Answer: Chilika lake

5. Against which organisation the Reserve Bank of India (RBI) has launched Ombudsman Scheme for redressal of complaints against them?

Answer: Non-Banking Financial Companies (NBFCs).

6. Name the brand ambassador of Swachch Bharat Abhiyaan who passed away recently at Raipur, Chhattisgarh?

Answer: Kunwar Bai

7. In which city the International Conference on Sustainable Biofuels (ICSB-2018) was organized?

Answer: New Delhi

8. Name the legendary Bollywood actress who died in Dubai recently?

Answer: Sri Devi

9. Reserve Bank of India directed all the commercial banks in the country to link Core Banking Solution (CBS) with which banking system by April 30, 2018?

Answer: SWIFT (Society for World Interbank Financial Telecommunication System platform).

10. The annual joint military exercise Garuda Shakti-2018 started between India and which country?

Answer: Indonesia.

Part – II

current affairs of India February

                                                                                                                                          Source: Quora.com

11. Who created history by becoming the first Indian gymnast to win an individual medal at the 2018 Gymnastics World Cup?

Answer: Aruna Budda Reddy

12. Who became the first Indian woman to fly fighter aircraft after successfully clearing her first solo sortie on a MiG-21 ‘Bison’ fighter jet?

Answer: Avani Chaturvedi

13. What is the rank of India among 180 nations on the global Corruption Perception Index 2017?

Answer: Eighty-one (81).

14. What was India’s neonatal mortality rate in the UNICEF report on newborns?

Answer: 25.4

15. The World Congress on Information Technology was inaugurated in which city?

Answer: Hyderabad

16. For which state the Union Cabinet approved the Silkyara Bend-Barkot Tunnel as part of ‘Chardham Mahamarg Pariyojana’?

Answer: Himachal Pradesh

17. Name the district in Bihar which has set a record by constructing more than 10,000 toilets in only 100 hours?

Answer: Gopalganj

18. Which city hosted the 2018 Sanskriti Mahotsav ‘Swachhagrah – Bapu ko Kaaryaanjali’?

Answer: Varanasi

19. Which state launched the Fiber Grid (T-Fiber) program to offer affordable and high-speed broadband service across the state?

Answer: Telangana

20. For which sector the Union Cabinet opened the commercial coal mining after the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)’s approval of methodology for the auction of coal mines/blocks for sale of the commodity?

Answer: Private Sector

Part III

21. Which online payment service provider has partnered with Indian Oil Corporation Limited (IOCL) for deployment of PoS terminals?

Answer: PhonePe

22. The second defence industrial corridor to be built at an estimated cost of Rs 20,000 crore would be coming up in which Indian state?

Answer: Uttar Pradesh

23. Which Indian public sector bank has detected India’s biggest bank fraud worth over 11,500 crore?

Answer: Punjab National Bank (PNB).

24. Name the renowned Kannada writer and Jnanpith award winner who has been elected as the new president of Sahitya Akademi?

Answer: Chandrashekhara Kambar

25. According to ADR report on current Chief Ministers of India, which CM is the wealthiest with the highest number of declared assets against his name?

Answer: Chandrababu Naidu

26. According to ADR report on current Chief Ministers of India, which CM is the poorest among all the current CMs?

Answer: Manik Sarkar

27. Which state government has banned the sale of loose cigarettes in the state?

Answer: Bihar

28. Who was conferred with the 2017 Sahitya Akademi Award for Hindi literary work Vishw Mithak Sarit Sagar?

Answer: Ramesh Kuntal Megh

29. Chandrasekhar Rath, the renowned Odia litterateur who passed away recently, belonged to which state?

Answer: Odisha

30. Who became the first Asian as well as the first Indian to swim across the Ocean Seven?

Answer: Rohan More

Part IV

31. Which Indian cricketer became the first Indian to score a century in his 100th ODI?

Answer: Shikhar Dhawan

32. What is the current Repo Rate, according to 6th Bi-monthly Monetary Policy Statement of Reserve Bank of India for FY 2017-18?

Answer: 6 percent

33. National Productivity Day was observed on which day?

Answer: 12th February

34. Name the female (Indian) cricketer who became the first woman in the world to take 200 ODI Wickets?

Answer: Jhulan Goswami

35. The Assam Government signed MoU with which cab operator for a pilot project of app-based river taxi services in Guwahati?

Answer: Ola

36. NCERT recently tied-up with which company to teach a course on ‘Digital Citizenship and Safety’ to students?

Answer: Google

37. Which state became the first to have Transgender Welfare Board?

Answer: Maharashtra

38. Which online security campaign was launched by Google India recently?

Answer: #SecurityCheckKiya

Practice Questions

Q 1: The following cricketer has scored a century in his 100th ODI.

A) Sachin Tendulkar                      B) Sourav Ganguly                   C) Yuvraj Singh                  D) Shikhar Dhawan

Ans: D) Shikhar Dhawan

Q 2: India’s neonatal mortality rate in the most recent UNICEF report on newborns was ____.

A) 23.4                     B) 24.4                      C) 25.4                    D) 3.4

Ans: C) 25.4

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Get Question Papers of Last 10 Years

Which class are you in?
No thanks.