In view of the coronavirus pandemic, we are making LIVE CLASSES and VIDEO CLASSES completely FREE to prevent interruption in studies
General Awareness > Current Affairs > Current Affairs Of The World
Current Affairs

Current Affairs Of The World

In the general awareness section, the section on the Current Affairs Of The World is of utmost importance. Here we have combined concepts and news. We will start with the current year and try to present all the important affairs of the world in a single place. Let us see!

Suggested Videos

Play
Play
Play
Arrow
Arrow
ArrowArrow
Introduction to culture and civilisation
Cities and Challenge of Environment
Social Changes in Cities During Industrialisation
Slider

 

Current Affairs Of The World

January 2018

1. The 48th World Economic Forum annual meeting was held in which country?

Answer: Switzerland: The 48th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) was held in city Davos with the theme ‘Creating a Shared Future in a Fractured World’.

2. Which country will host the ministerial meeting of International Energy Forum 2018 from 10th to 12th April 2018?
Answer: India

3. The New Zealand cricketer who has become the first in the world to score 3 centuries in international T20 matches?

Answer: Colin Munro. He scored the centuries against India, Bangladesh and West Indies.

4. The World Leprosy Day was observed on?

Answer: 28th January: The day is observed internationally every year on the last Sunday of January month to raise global awareness of Leprosy.

5. Who won the Men’s Singles title at the Australian Open 2018?

Answer: Roger Federer

6. Who won the Women’s Singles title at the Australian Open 2018?

Answer: Caroline Wozniacki.

7. Which country won the 5th edition of Blind Cricket World Cup 2018 by defeating Pakistan in the final by two wickets at Sharjah in UAE?

Answer: India

Current Affairs Of The World

8. Which country will host the 6th edition of ICC Women’s World Twenty20 2018 from 9th to 24th November 2018?

Answer: West Indies.

9. Who was named as the captain of both ICC Test and ODI teams of the year 2017?

Answer: Virat Kohli: He also won the ICC Men’s ODI Cricketer of the Year award.

Browse more Topics under Current Affairs

Feb 2018

1. Which Asian country recently proposed the removal of 2-term limit for President?

Answer: China.

2. Which country was elected as vice-chair of the global money-laundering watchdog, the Financial Action Task Force (FATF)?

Answer: China

3. Which country will host the 2018 SAARC Business Leaders Conclave?

Answer: Nepal

4. Name the twenty-time Grand Slam winner who became the oldest world number one after he defeating his Dutch opponent Robin Haase in Rotterdam at the ABN Amro World Tennis Tournament on February 16, 2018?

Answer: Roger Federer

5. Which country has for the first time allowed women to join the military?

Answer: Saudi Arabia

6. Which country recently announced to impose ‘carbon tax’ from 2019 to cut its greenhouse gas emissions?

Answer: Singapore

7. Which nation topped the global Corruption Perception Index 2017?

Answer: New Zealand

8. Which gulf nation is going to host its first-ever Arab Fashion week?

Answer: Saudi Arabia

9. To combat air pollution which country has built world’s biggest air purifier – a 328 feet high tower?

Answer: China

9. Who won the ICC Test Cricketer of the Year award?

Answer: Steve Smith

10. Which country has granted citizenship to WikiLeaks founder Julian Assange?

Answer: Equador

11. Name the Singapore-based Indian-origin businessman who has been appointed as the Chairman of the Geneva-based World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)?

Answer: Sunny Verghese

12. On which date the World Hindi Day (WHD) is observed every year to mark the first anniversary of World Hindi Conference (WHC) which was held in 1975?

Answer: 10th January

13. Which country has become the first country in the world to make equal pay for men and women?

Answer: Iceland

March 2018

1. Who was elected as the President of Myanmar?

Answer: Win Myint

2. In which nation, construction of the Arab world’s first commercial nuclear reactor has been completed?

Answer: United Arab Emirates (UAE)

3. Name the coach of Australian cricket team who announced his resignation following the ball-tampering row?

Answer: Darren Lehmann

4. Name the Australian cricketer who has been fully barred from holding any team leadership position in the future following the ball-tampering row?

Answer: David Warner

5. Name the captain of Australian cricket team who stepped down from his position after a ball-tampering row?

Answer: Steve Smith

6. Renowned Mathematician Robert Langlands, who won the 2018 Abel Prize, belongs to which country?

Answer: Canada

7. Name the captain of Australian cricket team who has been banned from playing international cricket for a period of one year by Australian Cricket Board following ball-tampering row?

Answer: Steve Smith

8. What was the theme of the 2018 World Tuberculosis Day (WTD)?

Answer: World Tuberculosis Day is celebrated on 24th March each year. It is designed to build public awareness about the global epidemic of tuberculosis (TB) and efforts to eliminate the disease.

9. Name the Russian President who was re-elected as the President of Russia by winning historic fourth term?

Answer: Vladimir Putin

10. What is the theme of World Meteorological Day 2018 observed on 23 March 2018?

Answer: Weather ready, Climate smart.

11. World Poetry Day is celebrated every year on?

Answer: 21st March

12. Against which country the United States has announced 60 billion dollar tariffs for its alleged unfair trade practices?

Answer: China

13. Which team won the 2018 Sultan Azlan Shah Trophy defeating England in the final?

Answer: Australia

14. Who has been appointed as the new National Security Adviser to US President Donald Trump?

Answer: John R Bolton

15. Name the United States based social media company which has been accused of data breach in relation to the Cambridge Analytica controversy?

Answer: Facebook

16. What was the theme of the International Forest Day 2018?

Answer: Forests and Sustainable Cities.

17. Name the Afghan cricket player who has become the youngest captain in international cricket at the age of 19 years 165 days?

Answer: Rashid Khan

18. World Water Day was observed across the world on?

Answer: 22nd March

Learn more  about Important MOUs – 2015 here in detail

April 2018

1. In which country International Buddhist Conference 2018 was held?

Answer: Nepal

2. Which African country recently made it legal to produce marijuana for medicinal and scientific purposes?

Answer: Zimbabwe

3. Which country is not a full member of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO)?

Answer: Israel

4. World Malaria Day is observed every year on?

Answer: 25th April

5. What was the theme of the 2018 World Malaria Day?

Answer: Ready to beat malaria.

6. Which country received the highest remittances of 69 billion dollars from its diaspora in the year 2017?

Answer: India

7. Who won the Paraguay Presidential Elections 2018?

Answer: Mario Abdo Benitez

8. Which Asian country has agreed to halt its nuclear tests and ICBM launches?

Answer: North Korea

9. World Earth Day is observed every year on?

Answer: 22nd April

10. What was the theme of 2018 World Earth Day?

Answer: End Plastic Pollution

11. World Book and Copyright Day is observed every year on?

Answer: 23rd April

12. 8th South Asian Judo Championship was held in which country?

Answer: Nepal

13. Which mission was launched by NASA of USA to discover new planets outside the solar system?

Answer: Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)

14. The world’s first female foreign ministers meeting will be held in which country?

Answer: Canada

15. Who has been chosen as the new chief of US space agency, NASA?

Answer: Jim Bridenstine

16. Which country recently proposed an Indian-Nepal-China economic corridor with multi-dimensional connectivity through the Himalayas?

Answer: China

17. Who won the 2018 Pulitzer Prize for Public Service?

Answer: The New York Times and The New Yorker.

Practice Questions:

Q 1: Which among the following is not correct?

A) Jim Bridenstine is the chief of NASA.

B) Mario Abdo Benitez won the Paraguay Presidential Elections 2018.

C) International Buddhist Conference 2018 was held in India.

D) 8th South Asian Judo Championship was held in Nepal.

Ans: C) International Buddhist Conference 2018 was held in India.

Share with friends

Customize your course in 30 seconds

Which class are you in?
5th
6th
7th
8th
9th
10th
11th
12th
Get ready for all-new Live Classes!
Now learn Live with India's best teachers. Join courses with the best schedule and enjoy fun and interactive classes.
tutor
tutor
Ashhar Firdausi
IIT Roorkee
Biology
tutor
tutor
Dr. Nazma Shaik
VTU
Chemistry
tutor
tutor
Gaurav Tiwari
APJAKTU
Physics
Get Started

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Stuck with a

Question Mark?

Have a doubt at 3 am? Our experts are available 24x7. Connect with a tutor instantly and get your concepts cleared in less than 3 steps.
toppr Code

chance to win a

study tour
to ISRO

Download the App

Watch lectures, practise questions and take tests on the go.

Get Question Papers of Last 10 Years

Which class are you in?
No thanks.